Suay Karaman
AKP iktidarının çöküş sürecini yaşadığı ve halkın gözünden düştüğü bir ortamda; demokratik ve laik cumhuriyetimizden intikam alma, Atatürk ilke ve devrimleriyle hesaplaşma atakları doruk noktasına ulaştı. Geçtiğimiz Nisan ayında Atatürk’ün kurduğu Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’na, Ensar Vakfı Afyon Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış’ın ataması yapıldı. Ahmet Yaramış, milli mücadele düşmanı, Kuvay-ı Milliye’ye “kudurmuş haydutlar”, Atatürk’e “eşkıya” diyen, öldürülmesini isteyen İskilipli Atıf denen vatan hainini öven birisidir.
Bu karanlık ortamda şimdi yeni bir skandal ortaya çıktı. Ankara’da Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimci Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati’nin (1894-1929) yaşadığı ev, Nuri Pakdil (1934-2019) Edebiyat Müzesi yapıldı.
Atatürk’ün yakın düşünce ve çalışma arkadaşlarından olan Mustafa Necati, Kuvay-ı Milliye hareketinde yer almış, Soma, Bergama, Akhisar bölgelerinde Kuvay-ı Milliye Komutanlığı yapmıştır. Sivas’ta İstiklal Mahkemesi üyesi, Kastamonu ve Amasya’da İstiklal Mahkemeleri Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. TBMM’nin ilk üç döneminde milletvekilliğinin yanı sıra, Mübadele, İmar ve İskân Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı yapmış bir siyasetçidir.
1923 yılında Mübadele, İmar ve İskân Bakanlığı döneminde, savaşta yakıp yıkılan ülkenin imarı ve gelen göçmenlerin kısa sürede başarılı bir biçimde yurda yerleşmesini sağlamıştır. 1924 yılında Adalet Bakanlığı döneminde dini esaslara göre yargılama yapılan şer’î mahkemeler kaldırılmış ve 1924 Anayasası yürürlüğe konulmuştur. Millî Eğitim Bakanlığı döneminde (20 Aralık 1925 – 1 Ocak 1929) büyük hizmetlerde bulunmuştur.
Milli Eğitim Bakanlığı döneminde yaptığı hizmetlerle Mustafa Necati, unutulmaz bir bakan olmayı hak etmiştir. Mustafa Necati, Yeni Türk Alfabesi, Köy Öğretmen Okulları, Millet Mektepleri, Talim Terbiye Kurulu, Öğretmenlik mesleğine yasal düzenlemeler, Karma eğitime geçiş, Köylerde ve kentlerde yatılı okullar başta olmak üzere milli eğitim alanında birçok büyük reformlara imza atan, cumhuriyetimizin unutulmaz devrimci ve aydınlık yüzlü bakanıdır. Mustafa Necati, Atatürk’ün en güvendiği ve inandığı, çalışmalarıyla örnek bir eğitim devrimcisidir.
Mustafa Necati’nin adının, yaşadığı evden kaldırılması büyük bir saygısızlıktır. Evinden adı silinse bile öğretmenlerin, eğitimcilerin, Türk Milletinin gönüllerinden kimse onu silemez. Mustafa Necati, yaptığı sayısız hizmetlerle Türkiye Cumhuriyetiyle birlikte sonsuza değin yaşayacaktır.
Mustafa Necati’nin yaşadığı evi Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi yapan zihniyet, yine cumhuriyetimizden intikam alma peşindedir. Nuri Pakdil, cumhuriyet düşmanlığı ile bilinen, Atatürk’e “firavun” diyen, cumhuriyetin ilanını “değerlerimizden kopma dönemi” olarak nitelendiren, cumhuriyet okullarının ve öğretmenlerinin “emperyalist işbirlikçisi” yetiştirdiğini öne süren bir softadır. Zamanın Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, 27 Ocak 2017 tarihinde cumhuriyet karşıtı Nuri Pakdil’i evinde ziyaret etmeleri de ilginçtir.
Cumhuriyetimizin izlerini silmek için yapılan tüm maddi ve manevi saldırılara karşı, Mustafa Kemal Atatürk’ün gençleri olarak kararlılıkla mücadele edileceğinin bilinmesi gerekmektedir. Cumhuriyetimiz yaşayacaktır ama kin kusanlar yok olup gideceklerdir.
Azim ve Karar, 22 Haziran 2020.